Dominion Intrique; wie bezit in dit gezelschapsspel het meeste land?

Dominion is een kaartspel ontworpen door Donald X. Vaccarino, en in 2008 voor het eerst uitgegeven. Bij Dominion is het belangrijk om als speler uiteindelijk in het spel zoveel mogelijk land te bemachtigen en deze verder te ontwikkelen. Dominion Intrique is een uitbreiding op de basis set van Dominion. In 2009 won het spel in Duitsland na uitgave meteen al de prestigieuze  Spiel des Jahres en Deutscher Spiele Preis. Het boordspel Dominion is voor spelers vanaf een jaar of 14 en kan gespeeld worden met 2-4 spelers. In combinatie met de ‘basisset van Dominion’ kun je dit zelfs uitbreiden tot 5-6 spelers.

Je moet in Dominion zoveel mogelijk overwinningspunten halen. Je kunt deze overwinningspunten kopen of krijgen door het verwerven van:

 • – OVERWINNINGSKAARTEN
  Aanschaf van landgoederen: één punt
  Hertogdommen; 3 punten
  Provincies; 6 punten

Naast deze 3 overwinningskaarten zijn er ook nog andere overwinningskaarten maar ook de zogenaamde:

 • – VLOEKEN
  Vloeken zijn kaarten met een negatief saldo.
 • – GELDKAARTEN
  Met geldkaarten kun je alles kopen inclusief andere geldkaarten, overwinningskaarten en actiekaarten
 • – ACTIEKAARTEN
  Elke actiekaart heeft z’n eigen regels

Het leuke bij Dominion is dat je steeds met een andere, willekeurige verzameling kaarten speelt. Hierdoor ontstaat er variatie en kunnen strategieën die op het eene moment goed werken, op andere momenten zwak of zelfs onmogelijk zijn.

Dominion Intrique; hoe speel je het?

Ten eerste wordt er bepaald wie van de spelers er als eerste gaat beginnen. Speel je meerdere potjes, dan begint de speler die links van de winnaar zit van het vorige spel.

Daarna overleg je welke van de 25 verschillende koninkrijkkaarten worden gebruikt deze ronde; je pakt er 10! Van elk van deze 10 kaarten leg je 10 stuks op het speelveld. Bij bepaalde kaarten wijkt dit af! Daarna krijgt elke speler 3 landgoederen en 7 koperkaarten. Daarna sorteer je de verschillende overwininningskaarten en geldkaarten, en leg je deze beide op het speelveld. Tenslotte leg je de ‘vloeikaarten’ neer en ‘let the games begin’!

Note: Het aantal vloeikaarten en overwinningskaarten is afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet aan het spel!

De beurt van een speler

De speler trekt 5 kaarten uit z’n stapel en hij gaat hiermee spelen. Daarna heeft hij de keuze om een actiekaart te gaan spelen, welke soms weer  recht geven op andere kaarten of aankopen. Zijn de actiekaarten allemaal gespeeld, dan gebruikt een speler zijn geldkaarten om andere kaarten te kopen. In principe mag je maar 1 kaart aanschaffen maar bepaalde kaarten doen deze regel veranderen! Alle gespeelde en getrokken kaarten worden op het einde van de beurt op de ‘afleg stapel’ gelegd. Er worden weer 5 kaarten getrokken en de speler geeft zijn beurt door aan de volgende speler in de groep. Heb je als speler niet genoeg kaarten om er nog 5 te trekken, dan schud je de ‘afleg stapel’ en leg je deze onder de resterende kaarten.

Het einde van het spel

Beëindiging van Dominion kan op 2 manieren gebeuren:

 • – Alle provinciekaarten (overwinningskaarten met waarde van 6) zijn gekocht;
 • – Er zijn 3 stapels ‘koninkrijkkaarten’ op

In dit geval tel je meteen alle overwinningskaarten van elke speler. Je bent de winnaar van Dominion Intrique indien je de meeste overwinningspunten hebt!