De Kolonisten van Catan; een gezelschapsspel voor de hele familie!

De Kolonisten van Catan is een bordspel voor 3 tot 4 spelers en geschikt voor spelers vanaf 10 jaar. Het is bij uitstek een familiespel met een zeer neutrale insteek. Kolonisten van Catan is bedacht in 1995 door Klaus Teuber  en is eerste instantie uitgebracht onder de naam “Die Siedler von Catan” door de uitgever Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co.

Je begint als speler met een dorp en een straat en je moet dit verder en verder uitbouwen. Dit uitbouwen kun je doen door grondstoffen te bemachtigen. En daarnaast kun je als speler overwinningspunten krijgen voor ‘wonders’ die je bezit, steden die je bouwt en andere opdrachten. Je bent dus constant bezig om je ‘levenssituatie’ te verbeteren door het uitbouwen van je bezittingen. Heb je als eerste 10 overwinningspunten dan heb je gewonnen.

Catan is de eerste zogenaamde op de markt gebrachte ‘designer game’ die buiten Europa erg populair werd. Het werd een doorbraak in dit soort spellen. Het oorspronkelijke Duitse spel is in minstens 25 talen vertaald.

Omdat het spel en de regels redelijk simpel zijn, is dit vermoedelijk de rede voor het grote succes geweest. Daarnaast heb je nog veel mogelijkheden tot het uitdenken van strategieën en tactieken. Je fantasie en intuïtie hebben dus de kans om volledig gebruikt te worden. Het is ook echt een familiespel want er wordt niemand geëlimineerd en je kunt als speler stap voor stap naar een doel toewerken. Het zal dus niet zo zijn dat er snel iemand boos de tafel verlaat :). Doordat het bord variabel is, is het spel elke keer weer anders. En doordat er 10 ‘overwinningspunten’ moeten worden gewonnen, is het ook geen spel wat eindeloos kan duren. Dit is natuurlijk anders bij spellen als RISK en Monopoly waar je andere spelers moet uitschakelen.

 

De Kolonisten van Catan; hoe speel je het?

Elke speler begint met 2 wegen en twee dorpen. Op het spelbord bevinden zich weiden, akkers, bergen, bossen en heuvels. Er ligt op elk van deze vakken een fiche met een getal variërend van 2 tot en met 12. Ben je als speler aan de beurt dan gooi je 2 dobbelstenen. Het aantal ogen refereren naar de fiche. Grenst jouw dorp aan deze fiche, dan ontvang je grondstoffen.

Zijn de grondstoffen uiteindelijk verdeeld, dan mag je gaan handelen met andere spelers of met de bank. Je moet wel handelen, want je krijgt als speler vrijwel nooit alle grondstoffen binnen. Maar je hebt deze wel nodig voor de bouw van straten, nieuwe dorpen en steden. En je kunt met grondstoffen ‘ontwikkelingskaarten’ kopen; hiermee kun je speciale acties uitvoeren.

Gooi je 7; dan komt de struikrover! Je kunt dan als speler deze struikrover op een fiche plaatsen waardoor de grondstoffen van de fiche niet meer mogen worden uitgekeerd. Daarnaast mag de speler die de struikrover plaats, een grondstof afpakken van een medespeler die een dorp heeft aangrenzend aan deze fiche.

Dorpen, steden en andere onderdelen geven in het gezelschapsspel De Kolonisten van Catan de punten in dit super leuke bordspel. Bezit je als eerste 10 punten dan ben je de winnaar van De Kolonisten van Catan.