Risk; het gezelschapsspel voor de gehele familie

Het gezelschapsspel RISK is tijdens een vakantie in Nederland of Duitsland (dit is nog steeds niet duidelijk) uitgevonden door Albert Lamorisse.  De naam was toen nog geen RISK maar “La Conquête du Monde”. Deze oorspronkelijke Franse versie is op dit moment zeer zeldzaam en zeker ook kostbaar.

In 1957 benaderde Jean Boisseau van het Franse spellenbedrijf Miro daarna Parker Brothers. Parker Brothers vormde in die tijd weer een alliantie met het Franse bedrijf Miro voor de productie en distributie van hun spellen in Frankrijk. Omgekeerd ging Parker Brothers hetzelfde doen in de VS met de spellen van Miro.

De Franse regels werden aangepast en na 2 jaar testen werd in 1959 het spel “Risk Continental Game” in Amerika uitgebracht. Het werd één van de 2 zogenaamde ‘territoriale oorlogssimulatiespellen’ die bij het grote publiek werden gelanceerd na de tweede wereldoorlog. Overigens heette het andere spel “Diplomacy”. De naam “RISK’ wordt toegeschreven aan de kleinkinderen van een verkoper bij Parker Brothers. Blijkbaar begonnen hun namen met de letters R, I, S en K. Maar in het engels staat het woord RISK ook voor ‘risico’.

Risk is een spel welke je kunt spelen met 2 – 5 speler in de leeftijd van 10 t.e.m. 99+. Bij Risk begin je willekeurig op de wereldkaart en verdeel je je legers. Bezit je een continent, dan krijg je extra troepen. Daarnaast krijg je als speler opdrachtkaarten welke je moet vervullen om het spel te winnen. En dit kan variëren van het uitroeien van een bepaalde speler tot zelfs het veroveren van de wereld.

De afgelopen 50 jaar hebben is er een divers pallet aan versies en spelwijzen voorbij gekomen. Je mocht in de eerste Risk-versie maar 1 leger per land plaatsen. In de Hasbro-uitgave kwam echter de introductie van opdrachten en kwam er een verschil in beschikbare legers. Daarnaast verschillen de versies nog steeds per land en per uitgave. En wat ook nog leuk is te vermelden is dat Sony de filmrechten heeft gekocht over dit bordspel.

RISK; hoe speel je het?

Bij Risk krijg je als speler van het bordspel in het begin een stapel speelkaarten met landen erop welke je in bezit hebt EN een opdrachtkaart. Je houdt deze opdrachtkaart voor iedereen geheim. Je opdracht kan bijvoorbeeld zijn om een andere speler uit te schakelen. Of je moet een continent veroveren. Daarna verdeel je op het land welke je hebt ontvangen je legers en het spel kan beginnen.

Het spel begint bij het gooien van een dobbelsteen. De speler met de hoogste ogen mag beginnen en er wordt met de klok mee gespeeld. Een speelbeurt bestaat uit 3 onderdelen:

1) Plaats je legers

Je telt het aantal landen die je bezit en deelt deze door 3. Je mag dan zoveel legers plaatsen. Ook het minimum is 3 als je minder dan 9 landen bezit. Je krijgt voor elk continent wat je bezit bonus legers die je ook kunt plaatsen. Je ontvangt als speler kaarten voor het veroveren van een land. Lever je deze kaarten in, dan krijg je hier weer legers voor. Echter mag dit slechts 1 keer per speelbeurt.

2) Aanvallen

Je mag als speler alleen aanvallen vanuit een land waar je minimaal 2 legers hebt staan. Je gooit als aanvallende speler met maximaal 3 rode dobbelstenen. Elke dobbelsteen staat voor een leger.

Hierna mag de verdediging met maximaal 2 blauwe dobbelsteen gooien; ook hier vertegenwoordigd elke dobbelsteen een leger. De hoogste getallen worden hierna vergeleken. De speler die het laagste heeft gegooid is de verliezer, en moet voor elke nederlaag een leger verwijderen van zijn land.
Een gelijkspel is in het voordeel van de verdediger; deze wint dan dus.

Heb je als verdediger geen legers meer, dan mag de aanvaller dit land innemen en zijn legers daarin plaatsen. Daarnaast krijgt de aanvaller hiervoor ook een kaart (zie stap 1). Als aanvaller mag je blijven aanvallen zolang er legers zijn. Je mag na een slag ook beslissen om de aanval te stoppen.

3) Versterk je positie

Heb je een aangrenzend land te pakken, dan mag je zoveel mogelijk legers daar naartoe zenden als je wilt. Er moet er echter wel 1 achterblijven ter verdediging.

Zijn deze 3 stappen gedaan, dan is jouw beurt voorbij en mag de volgende.

Je bent de winnaar van het boordsel RISK als je als eerste je opdracht volbracht hebt.