Scrabble; het gezelschapsspel waar puzzel en schrijven leuk worden

Scrabble is een spel welke anders is dan de spellen die we hier standaard op onze site vermelden. Scrabble is een letterspel welke verkocht wordt in 121 landen en in 29 talen. Het is een woordspel welke je met 2-4 spelers kunt spelen en het is in veel landen ook nog universeel, afgezien van de taal natuurlijk. Het doel is om met de letters die je gekregen hebt woorden te vormen. Je behoort tenminste één letter te gebruiken van een woord welke al op het spelbord ligt. Meer punten behaal je door ‘moeilijke letters’ te gebruiken zoals de X, Y en de Z. En maak daarnaast gebruik van de ‘vermenigvuldigers’ die zich op het bord bevinden. Het is in principe een erg leuk spel maar frustratie kan ook de boventoon voeren als je een medeklinker nodig hebt maar een klinker krijgt 🙂

Van Scrabble is er ook een braille versie verkrijgbaar. Het spel kreeg in 2011 weer een grote boost in populariteit door uitgave van een app versie genaamd ‘Wordfeud’. Door beschikbaarheid op smartphones werd het weer een spel door gebruikers over de gehele wereld gespeeld.

Het Scrabble spelbord bestaat uit 15 × 15 = 225 vakjes, waarbij 61 gekleurde vakjes (8 rode, 17 roze, 24 lichtblauwe en 12 donkerblauwe) een bijzonder karakter hebben. De overige 164 zijn groen. In de NL versie heb je 100 letters en 2 blanco blokjes veelal gemaakt uit hout, maar de moderne versies bestaan ook veel uit kunststof. Daarnaast krijg je een ‘rekje’ waarop je de 7 door jou gekozen letters kunt zetten.

Scrabble het familiespel bij uitstek!

Vaak zit er in de spellendoos een notitieblokje om de punten te noteren. Maar een velletje papier werkt ook nog steeds hoor….

SCRABBLE; hoe speel je het?

De eerste speler legt ‘zijn woord’ en probeert door gebruik te maken van de ‘vermenigvuldigers een zo hoog mogelijke score te krijgen. De daarop volgende speler moet zijn gevormde woord aanleggen aan tenminste één van de al aanwezige letters op het bord. Natuurlijk probeert hij of zij door ‘vermenigvuldigers’ ook zoveel mogelijk punten te scoren. Blanco blokjes mogen voor elke letter gebruikt worden maar zijn geen punten waard. Zij fungeren als een soort joker. Elke speler moet na het plaatsen van zijn woord, zijn letters weer aanvullen tot 7. Het spel is voorbij indien 1 van de spelers geen letters meer heeft.

Aanvullende regels:

 • – Lichtblauwe vakken verdubbelen de letterwaarde;
 • – Donkerblauwe vakken verdrievoudigen de letterwaarde;
 • – Roze vlakken verdubbelen de woordwaarde;
 • – Rode vlakken  verdrievoudigen de woordwaarde (deze zijn het schaarst en leveren het meeste op);
 • – Eerst wordt de letterwaarde bepaald en daarna de woordwaarde. Heb je dus bijvoorbeeld een letter op donkerblauw, en het woord ook op roze, dan levert deze letter dus 6x zijn punten op!;
 • – Woorden worden horizontaal en verticaal gelegd. NIET diagonaal!;
 • – Eerste woord begint in het midden op het roze blok en heeft dus meteen dubbele woordwaarde;
 • – Je moet minimaal één letter leggen;
 • – Punten gelden alleen maar 1x voor diegene die het vakje als eerste bedekt;
 • – Alle 7 letters in 1 keer gelegd; 50 punten extra;
 • – Je mag je beurt gebruiken om 1 of meer letters te ruilen. Leggen mag dan pas weer de volgende beurt;
 • – Letters naast elkaar moeten altijd een woord vormen!

Is er iemand die geen blokjes meer over heeft dan worden de punten in mindering gebracht van de blokjes die je nog over hebt op je eigen puntentotaal. Deze punten mogen worden opgeteld bij de persoon die geen blokjes meer heeft.