Stratego is het gezelschapsspel voor strategen en goede bluffers!

Het spel Stratego staat al generaties lang garant voor spanning en uitdagingen voor liefhebbers van de zogenaamde strategische spelletjes. Dit gezelschapsspel is geschikt voor 2 spelers en voor Stratego liefhebbers vanaf 8 jaar. De basis van het spel is gelegd in de tweede wereldoorlog door de Nederlander Jacques Johan Mogendorff. Na de oorlog werd in 1947 het spel Stratego in eerste editie uitgebracht, en in 1961 bracht het bedrijf Royal Jumbo dit bordspel naar Amerika met dit Napoleontische thema waar het uiteindelijk een groot succes onder de familiespellen werd.

Het spel Stratego heeft al vele voorgangers gekend zoals het Chinese ‘Jungle’ waarbij geen militaire rangen zijn gebruikt maar dieren. Een versie die dichterbij de huidige Stratego uitgave komt is het spel L’Attaque geweest welke in 1908 is bedacht.

Maar het huidige, klassieke strategiespel Stratego heeft in de loop der tijd nu meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. Grote populariteit geniet het spel in België, Nederland, Duitsland en zoals gezegd de VS. Er zijn zelfs nationale- en wereldkampioenschappen Stratego! Ook is dit spel daarnaast uitgebracht in verschillende vormgevingen, thema’s en regels. Op dit moment kun je zelfs een moderne Science-Fiction versie van het Stratego spel krijgen. Maar ook een Stratego ‘Pirates’ of een Stratego kaartspel. Echter de essentie blijft hetzelfde; verover de vlag!

Het Stratego bord is verdeeld in 10 x 10 velden. Binnen deze velden bevinden zich ook nog 2 meren waar je de Stratego stukken niet kunt plaatsen. De legers (spelers) zijn verdeeld in de kleuren blauw en rood en elke speler bezit 40 stukken. Maar zoals boven beschreven zijn er ook nog vele variaties op het spel, waarbij de vormgeving natuurlijk ook is aangepast aan het thema.

Origineel Stratego; hoe speel je het?

Je speelt Stratego met 2 personen. De vlag is het meest essentieel; probeer de vlag van je tegenstander te verover maar… bescherm je eigen vlag wel zo goed mogelijk. Stratego bestaat uit 40 speelstukken met elk een eigen puntenwaarde van 1 tot 10. De spion is de laagste in rang en de maarschalk de hoogste. Maar ook deze maarschalk is niet onoverwinnelijk want springt hij op een bom….weg maarschalk. Deze bommen kunnen alleen weer worden ontmanteld door mineurs. En daarnaast kan de maarschalk ook weer verslagen worden door een spion.

Je begint het spel door als speler in het geheim je stukken klaar te zetten. De speler met de rode stukken mag overigens beginnen. Je mag in je beurt als speler 1 speelstuk, één plaats verzetten. Enkel de vlag en de bommen mogen niet verzet worden. Probeer op deze manier zo snel mogelijk de vlag in bezit te krijgen. Dit doe je door de speelstukken te ‘slaan’. Dit kan zodra een speelstuk naast de tegenstander staat. Na het ‘slaan’, worden beide stukken omgedraaid en wint het speelstuk met de hoogste waarde. Er is één uitzondering bij de waarde: bij het gevecht tussen de spion en de maarschalk wint dus de spion!

Het ingenomen speelstuk gaat van de tafel en de tegenstander is daarna weer aan de beurt. Kun je als tegenstander geen zetten meer doen of is je vlag veroverd, dan is het spel meteen afgelopen.